Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας παρέστη χθες, Τρίτη 11 Ιουνίου 2024, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυβέρνησης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, στην τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης – Ειδικών Επιχειρήσεων «ΠΕΡΣΕΑΣ», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Την τελετή παρακολούθησε η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Παρέστησαν, επίσης, ο Πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες» Βασίλειος Στίγκας, οι Βουλευτές Διονύσιος Χατζηδάκης, Στέφανος Γκίκας, Νικόλαος ΒλαχάκοςΓεώργιος ΒρεττάκοςΜιχαήλ Λιβανός και Δημήτριος Μαρκόπουλος καθώς και ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ.κ. Κωνσταντίνος, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων.

Από τη στρατιωτική ηγεσία στην τελετή παρευρέθησαν, ακόμη, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) Αντιστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης, ο Διευθυντής Α’ Κλάδου ΓΕΣ Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Καραμανίδης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ.

Παρόντες ήταν, επίσης, ο τέως Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής, οι πρώην Αρχηγοί ΓΕΝ Ναύαρχος ε.α. Κοσμάς Χρηστίδης ΠΝΝαύαρχος ε.α. Γεώργιος Γιακουμάκης ΠΝΝαύαρχος ε.α. Νικόλαος Τσούνης ΠΝΝαύαρχος ε.α. Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, και Ναύαρχος ε.α. Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, καθώς επίσης, ο πρώην Διοικητής Δοικητικής Μέριμνας Ναυτικού Ναύαρχος ε.α. (Μ) Γεώργιος Χριστόπουλος ΠΝ και ο πρώην Υπαρχηγός ΓΕΝ Ναύαρχος ε.α. Γεώργιος Καμπουράκης ΠΝ.

Το πλοίο αποτελεί μία ακόμα ευγενική δωρεά του Προέδρου του Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη», εφοπλιστή και Υποναύαρχου ε.τ. Δρ. Παναγιώτη Λασκαρίδη ΠΝ στο Πολεμικό Ναυτικό.

Η ονοματοδοσία έγινε από την ανάδοχο Δόκιμη Υπαξιωματικό της ΣΜΥΝ 3ης Τεχνικών Πυρομαχικών Κωνσταντίνα Μπογδανάκη.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στον χαιρετισμό που απηύθυνε, ανέφερε:

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα και μεγάλη χαρά που παρίσταμαι σήμερα στην τελετή ένταξης του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΠΕΡΣΕΑΣ» στη δύναμη του Στόλου του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Σηματοδοτεί και αυτή η ημέρα τη νέα εποχή ενίσχυσης της ναυτικής ισχύος της Πατρίδας μας. Είμαστε περήφανοι για το Πολεμικό μας Ναυτικό, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Λέγεται – και νομίζω ορθά – ότι το Πολεμικό μας Ναυτικό ουδέποτε ηττήθηκε. Και σήμερα, αφενός προασπίζει τα εθνικά συμφέροντα, φρουρώντας τον εθνικό θαλάσσιο χώρο και αφετέρου προβάλλει τη σημαία μας σε μια σειρά αποστολών μεγάλης εθνικής και ευρωπαϊκής σημασίας, είτε έξω από τις ακτές του Λιβάνου σε επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών, είτε στην επιχείρηση «IRINI», βόρεια από τις ακτές της Λιβύης, είτε στην επιχείρηση «ASPIDES», την πιο μεγάλη επιχείρηση που έχει κάνει ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ναυτικό μας εκσυγχρονίζεται. Νέες μονάδες ήδη υπό κατασκευή, οι φρεγάτες FDI, θα είναι σε λίγους μήνες εδώ, στο Ναύσταθμο.

Και επίσης, νέες προσεγγίσεις επιχειρούνται, όπως με το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, όπου αναζητούμε νέες δυνατότητες με πολλαπλασιαστές ισχύος που θα επιτρέψουν στο ελληνικό ανθρώπινο κεφάλαιο να εκδηλώσει τις τεράστιες δυνατότητές του.

Έχω τη στέρεη ελπίδα ότι μετά από ελάχιστα χρόνια το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα είναι ισχυρότερο παρά ποτέ στην ιστορία της Πατρίδας μας, έχοντας αντιμετωπίσει τις μεγάλες επιλογές των καιρών, έχοντας προχωρήσει στο νέο πρόγραμμα των υποβρυχίων, στον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος δυναμικού, σε συνδυασμό με την απόκτηση των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων.

Θα ήθελα να καταλήξω με μια παράκληση: Αυτό που είναι σημαντικό σήμερα δεν είναι μόνο η ένταξη ενός πλοίου στο Στόλο ή η μεγάλη προσφορά – και δεν είναι η μόνη – του Ναυάρχου Λασκαρίδη. Είναι η ανάμνηση ενός εθνικού παραδείγματος, το οποίο, θα μου επιτρέψετε να πω, πιστεύω ότι έφτασε την Πατρίδα μας έως εδώ. Και αυτό το εθνικό παράδειγμα είναι το παράδειγμα των μεγάλων ευεργετών, των ανθρώπων αυτών που το περίσσευμα, και πολλές φορές και το υστέρημα του κόπου της ζωής τους, το επένδυσαν και το δαπάνησαν στο μέλλον του τόπου, στο μέλλον της ελληνικής κοινωνίας, του ελληνικού λαού, του ελληνικού έθνους.

Θα ήθελα, λοιπόν, να διατυπώσω ευθεία την πρόσκληση και την παράκληση προς τον ελληνικό Εφοπλισμό, ο οποίος διάγει, δόξα τω Θεώ, λαμπρές ημέρες: Να συμμεριστεί και να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ναυάρχου Λασκαρίδη, διότι η Πατρίς το έχει πάντοτε ανάγκη.

Σας ευχαριστώ πολύ».